2011. május 28., szombat

KÁLLAY FERENTZ - Historiai értekezések a nemes szé - Jelenlegi ára: 3 145 Ft


Kedves Érdeklődő!
Üdvözli Önt a Fókusz Könyváruház csapata. Áruházunk 40 éve széles könyvválasztékkal áll a vevők rendelkezésére.
Kedvező személyes átvételi lehetőség Budapest szívében, az Astoria és a Blaha Lujza tér között található boltunkban.
Futárszolgálatunk 790 Ft-ért az ország minden pontjára kiszállítja megrendelését.
A SZÁLLÍTÁS A 10. 000 FT-OT MEGHALADÓ RENDELÉSEK ESETÉBEN INGYENES!
Minden könyvünk új, kiváló állapotú, azonban a folyamatosan változó készlet miatt előfordulhat, hogy a megrendelt könyv elfogyott áruházunk készletéből.
LEÍRÁS
226087
KÁLLAY FERENTZ
Historiai értekezések a nemes székely nemzet eredetéről, hadi és polgári intézeteiről a régi időkben
Az 1829. évi kiadás reprintje. A magyar társadalomtudományok előtörténetének egyik kevéssé közismert jeles alakja, az utolsó magyar polihisztorok egyike volt a 19. század első felében élt Kállay Ferenc Kölcsey fiatalkori jó barátja. Különösen a nyelv- és őstörténeti kérdések foglalkoztatták, és ehhez a témakörhöz kapcsolódik az eredetileg 1829-ben Nagyenyeden kinyomtatott "historiai értekezése" is, amelyben a székelyek társadalmát mutatja be. Az öt nagyobb részből álló mű a magyartól következetesen megkülönböztetett "székely nemzet" eredetének meghatározásával veszi kezdetét. Kállay a hun származás mellett teszi le a voksát, és etimológiai, településtörténeti, műemléki (rovásírásos emlékek) bizonyságokkal igyekszik cáfolni a rivális elképzeléseket és bebizonyítani, hogy a székelyek az egykori Hun Birodalom maradékaként maradtak meg, gyakorlatilag őslakosként Erdélyben. A továbbiakban a sajátos székely társadalomszervezettel foglalkozik, és külön fejezetekben tárgyalja a székelyek rendi különállását biztosító hadszervezet felépülését, illetve a székelységre jellemző sajátos törvényeket és civil intézményeket. A kötetet a székely ispánokat és egyéb tisztviselőket összegyűjtő lista zárja. Kállay életművének jelentőségét nem elsősorban eredeti gondolatai és felismerései adják, hanem az, hogy rendkívül szerteágazó olvasottságára támaszkodva rendszerbe foglalta és összegezte kora magyar nyelvű és nemzetközi irodalmának megállapításait. Reprint formában megjelenő műve a reformkori tudományos közélet becses emléke.
Szállítási és átvételi lehetőségek:
Személyes átvételi lehetőség Budapest szívében, az Astoria és a Blaha Lujza tér között található boltunkban.
Nyitva tartás:
Hétköznap 9: 30-20: 00
Szombaton 10: 00-17: 00
A leütést követően munkatársaink 1-2 munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot a kiszállítás vagy az átvétel időpontját illetően.
Futárszolgálatunk 790 Ft-ért az ország minden pontjára kiszállítja megrendelését.
Köszönjük, hogy minket választott, reméljük, hogy a jövőben is megelégedésére szolgálunk.
Üdvözlettel:
A Fókusz Könyváruház csapata



Jelenlegi ára: 3 145 Ft

Az aukció vége: 2011-06-01 12:17
. KÁLLAY FERENTZ - Historiai értekezések a nemes szé - Jelenlegi ára: 3 145 Ft

Fontos